Ciasto czy placek? 🙂 Ciasto ucierane, ale potocznie placek z rabarbarem? Niezależnie od nazwy to bardzo smaczny, lekko kwaskowaty sezonowy wypiek. Można wykorzystać do niego klasyczne ucierane ciasto, jak to z tego przepisu na placek ze śliwkami albo wykonać bardziej “maślaną” wersję wykorzystując inspirację od patisonwkuchni.pl. Pyszności 🙂

Liczba porcji: blaszka 30cm x 30cm

Ciasto z rabarbarem - składniki
  • 150 gram masła
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka
  • rabarbar

Rabarbar umyć, odkroić 1 cm końcówki i obrać. Pokroić w drobne plasterki lub kostkę. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Żółtka oddzielić od białek, białka wbić do osobnej misy, i pojedynczo dodawać do masła, ciągle ucierając. Piekarnik rozgrzać do 190C. Mąkę wymieszać z proszkiem i partiami dodawać do masy maślanej wraz z mlekiem. W osobnej misce ubić białka. Dodać ubitą pianę do ciasta w trzech częściach delikatnie mieszając łopatką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Na wierzch wysypać grubą warstwą rabarbar. Piec około godzinę w temperaturze 190C, do suchego patyczka. Wyciągnąć i ostudzić w blaszce, można posypać cukrem pudrem.

Ciasto z rabarbarem 2
Ciasto z rabarbarem

marcelina

One Reply to “Ciasto z rabarbarem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *