Bułki na miodzie, czyli lekko słodkie pieczywo pachnące miodem. Czy zdrowsze od tego na białym cukrze, nie mnie oceniać, ale na pewno bardzo smaczne. Oryginalny przepis pochodzi z bloga Moje wypieki (klik).

Liczba porcji: 6 bułek

Miodowe bułeczki - składniki
  • 300 gram mąki pszennej
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 10 gram świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • ok. 120 ml mleka
  • 50 gram miodu
  • 30 gram masła
  • 1 łyżeczka cukru

Masło rozpuścić w rondelku, odstawić do wystudzenia. 2 łyżki mleka lekko podgrzać. Do szklanki rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać mlekiem. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Mąkę włożyć do miski, dodać sól i wymieszać. Jedno jajko wbić do szklanki, lekko roztrzepać i dopełnić mlekiem. Do mąki dodać miód, wyrośnięte drożdże, mleko z jajkiem i wymieszać łopatką. Pod koniec dodać tłuszcz i wyrobić na jednolite ciasto. Zarobić kulę, włożyć do miski wysmarowanej cienko olejem, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia – do podwojenia objętości. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na części i ułożyć w równych odstępach na blasze. Pozostawić do napuszenia przez około pół godziny. Piekarnik rozgrzać do 200C. Drugie jajko roztrzepać z łyżką mleka i posmarować wierzch bułeczek. Opcjonalnie można je posypać ziarnami. Bułki piec 15 minut w 200C. Wystudzić na kratce.

Miodowe bułeczki

marcelina

2 Replies to “Miodowe bułeczki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *