Klasyczny makaron z wszystkim co mam w lodówce. Dobrze podsmażony boczek i lekko ostry sos pomidorowy doskonale komponują się z makaronem 🙂 Suszone zioła można zastąpić świeżymi.

Liczba porcji: 2

Makaron z boczkiem - składniki
  • 200 gram makaronu
  • 1 pomidor
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 100 gram boczku
  • 80 gram mozzarelli
  • 1 łyżka słonecznika
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1/4 papryczki chilli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki soli

Makaron ugotować al dente wg wskazówek na opakowaniu (lub o 1/4 krócej). Na suchą patelnię włożyć ziarna słonecznika i pestki dyni, uprażyć je do przyrumienienia. Natychmiast ściągnąć do osobnej miseczki. Boczek pokroić w kostkę, włożyć na suchą patelnię i podsmażyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę, papryczkę chilli drobno posiekać. Gdy boczek wytopi tłuszcz i lekko się przyrumieni dodać cebulkę i chilli, podsmażać do zeszklenia cebuli. Pomidora pokroić w kostkę. W osobnym rondelku podgrzać łyżkę oleju i dodać pomidora. Po chwili zalać go passatą, dodać przyprawy. Podgrzać do wrzenia. Boczek zalać gorącym sosem, wymieszać. Mozzarellę pokroić w kostkę, dodać do podgrzewającego się sosu lub bezpośrednio na talerz. Na talerz wyłożyć makaron, wyłożyć sos i ewentualnie ser. Posypać uprażonymi ziarnami.

Makaron z boczkiem

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *