Sałatka owocowa to prosty i szybki deser. Kojarzy mi się z dzieciństwem i zimą. Owoce można dobierać dowolnie, swoje ulubione, powinien występować jednak jakiś składnik kontrastujący z pozostałymi słodkimi owocami i sosem, np. kiwi, żurawina, grejpfrut.

Liczba porcji: 4

Sałatka owocowa - składniki
  • 2 banany
  • 2 pomarańcze
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 1/2 łyżki miodu
  • 1 łyżka wody
  • sok z cytryny

Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki i każdą z nich pokroić w poprzek na 3 części. Włożyć do dużej miski. Z bananów odkroić górną końcówkę, obrać. Przekroić wzdłuż na pół i pokroić na plasterki, dodać do pomarańczy. Skropić sokiem z cytryny. Jabłka umyć, obrać, rozkroić na ćwiartki. Wyciąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Dodać do pozostałych owoców i ponownie skropić sokiem z cytryny. Żurawinę posiekać grubo, dodać do owoców. Wodę wymieszać z miodem, ewentualnie z sokiem z cytryny. Zalać sosem owoce i delikatnie wymieszać wszystko razem. Podawać od razu lub po przegryzieniu, najlepiej tego samego dnia.

Sałatka owocowa

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *