Sałatka owocowa to prosty i szybki deser. Kojarzy mi się z dzieciństwem i zimą. Owoce można dobierać dowolnie, swoje ulubione, powinien występować jednak jakiś składnik kontrastujący z pozostałymi słodkimi owocami i sosem, np. kiwi, żurawina, grejpfrut.

Liczba porcji: 4

Sałatka owocowa - składniki
  • 2 banany
  • 2 pomarańcze
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 1/2 łyżki miodu
  • 1 łyżka wody
  • sok z cytryny

Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki i każdą z nich pokroić w poprzek na 3 części. Włożyć do dużej miski. Z bananów odkroić górną końcówkę, obrać. Przekroić wzdłuż na pół i pokroić na plasterki, dodać do pomarańczy. Skropić sokiem z cytryny. Jabłka umyć, obrać, rozkroić na ćwiartki. Wyciąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Dodać do pozostałych owoców i ponownie skropić sokiem z cytryny. Żurawinę posiekać grubo, dodać do owoców. Wodę wymieszać z miodem, ewentualnie z sokiem z cytryny. Zalać sosem owoce i delikatnie wymieszać wszystko razem. Podawać od razu lub po przegryzieniu, najlepiej tego samego dnia.

Sałatka owocowa

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *