Ziemniaki rzadko pojawiają się na moim stole, a zapiekanka to taki typowy klasyk z dzieciństwa. Choć ta jest trochę w innej odsłonie, bo z gotowanych ziemniaków. Nie oszczędziło to wiele czasu – zamiast piec zapiekankę 1,5 godziny trzeba było wcześniej ugotować ziemniaki 🙂 Ma jednak inny, chyba lepszy smak, no i pewność, że ziemniaki nie będą surowe.

Liczba porcji: 4

Zapiekanka ziemniaczana - składniki
  • 10 ziemniaków
  • 2 małe cebule
  • 150 gram kiełbasy
  • 60 gram sera żółtego
  • 240 gram śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki majeranku

Ziemniaki umyć, obrać, umyć i ugotować “al dente” z łyżeczką soli, czyli gotować je około 10 minut od momentu zawrzenia wody. Odcedzić i zostawić na chwilę do ostygnięcia. Cebulę posiekać drobno, kiełbasę w miarę potrzeby pokroić na kawałki/kostki/słupki. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć cebulkę i zeszklić ją na małym ogniu. Dodać kiełbasę i razem podsmażać przez kilka minut. Nie dopuścić do przypalenia cebulki. Śmietanę połączyć z jajkiem i majerankiem, wymieszać na jednolity sos. Ziemniaki pokroić w plasterki. Ser zetrzeć na tarce. Piekarnik rozgrzać do 180C. Naczynie żaroodporne wysmarować cienko olejem. Połowę ziemniaków wyłożyć na dno naczynia, na to położyć warstwę kiełbasy i drugą warstwę ziemniaków. Całość zalać sosem i posypać gęsto serem. Zapiekać w nagrzanym piekarniku około pół godziny. Podawać na ciepło.

Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana

marcelina

One Reply to “Zapiekanka ziemniaczana”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *