Dzięki tej sałatce można się przekonać do buraków w innej formie niż barszcz. Serio 🙂 Sałatka musi być porcjowana i podawana jako danie na osobnych talerzach (buraki barwią fetę 🙂 ), toteż doskonale się sprawdzi jako wykwintna kolacja. Trzeba jednak jej wykonanie odpowiednio wcześniej zaplanować ze względu na długi czas pieczenia buraków. Wykorzystałam przepis od Grzegorza na mniammniam.com.

Liczba porcji: 4

Sałatka z burakiem i fetą - składniki
  • 1 główka sałaty
  • 3 buraki
  • 270 gram sera (typu) feta
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 1 cebula
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

Piekarnik rozgrzać do 230C. Buraki ułożyć na blaszce. Piec w 230C przez około półtorej godziny, mniej więcej w połowie obrócić je na “drugą stronę”. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia. Ziarna wysypać na suchą patelnię. Patelnię postawić na średnim ogniu i prażyć ziarna często mieszając. Gdy część lekko się przyrumieni ściągnąć ziarna z patelni do miseczki aby nie podgrzewały się bardziej. Liście sałaty oderwać i opłukać. Pokroić na niezbyt drobne paski. Przełożyć do miski. Cebulę poszatkować drobno i dodać do sałaty. Olej, wodę, cukier i sok z cytryny wymieszać na jednolity sos. Dodać do sałaty i lekko wymieszać. Odłożyć 2 łyżki ziaren, resztę wymieszać z sałatą. Przyprawić do smaku. Fetę pokroić w kostkę i przełożyć do osobnej miski, buraki pokroić w kostkę podobnej wielkości i przełożyć do innego naczynia. Na talerze wyłożyć sałatę. Na to ułożyć fetę i buraczki. Po wierzchu posypać pozostałymi ziarnami. Podawać od razu.

Sałatka z burakiem i fetą

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *