Bułeczki smakują jak te sklepowe, słodziutkie idealne do dżemu lub same do kawy. W mojej wersji zrobiłam je jako “odrywane” i posypałam kruszonką (taką jak w chałce), ale wystarczy uformować podłużne bułeczki i lekko naciąć aby otrzymać sklepowy odpowiednik – tak jak jest w oryginalnym przepisie na Mirabelkowym blogu. Można zdążyć jeszcze na śniadanie 🙂

Liczba porcji: 11

Mleczne bułeczki - składniki
  • 150 ml mleka
  • 1 jajko
  • 20 gram masła
  • 250 gram mąki pszennej
  • 30 gram cukru
  • 1 łyżeczka cukru migdałowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 12 gram świeżych drożdży

Mleko podgrzać, aż będzie lekko ciepłe. Drożdże rozkruszyć do szklanki, zasypać łyżeczką cukru i zalać mlekiem do przykrycia drożdży. Lekko wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do pozostałego mleka dodać masło i podgrzewać do rozpuszczenia. Potem odstawić i zostawić do ostygnięcia co jakiś czas mieszając. W misce wymieszać mąkę, sól i cukry. Dodać żółtko, wyrośnięte drożdże, wymieszać i dodawać partiami letnie mleko. Wyrobić jednolite i elastyczne ciasto, które nie będzie zabierać dużo mąki. Do miski wylać odrobinę oleju, włożyć ciasto i pozostawić do wyrośnięcia – do podwojenia swojej objętości – na około godzinę. Po tym czasie wyłożyć blaszkę papierem. Ciasto wyciągnąć z miski, lekko wyrobić. Odrywać kawałki ciasta i formować kulki, które następnie należy układać obok siebie w blaszce. Po ułożeniu wszystkich kulek ponownie zostawić bułeczki do wyrośnięcia na co najmniej 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 180C. Białko wlać do szklanki, dodać odrobinę zimnego mleka i rozbić widelcem. Posmarować górę wyrośniętych bułeczek posypać kruszonką i od razu włożyć do piekarnika. Piec w 180C 25 minut aż z wierzchu będą rumiane. Po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić. Zjadać odrywając pojedyncze bułeczki z całości.

Mleczne bułeczki 2
Mleczne bułeczki

marcelina

2 Replies to “Mleczne bułeczki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *