Domowa chałka z kruszonką to doskonały sposób na śniadanie lub kolację. Doskonale smakuje z miodem, dżemem czy po prostu masłem. Najlepsza zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, ale i bardzo dobra na drugi dzień. Można się rozpływać nad nią jeszcze trochę :). Przepis zaczerpnęłam od I love bake, i jest doskonały. Polecam niezmiernie, tak jak i wspomniany tam filmik jak upleść piękny warkocz.

Liczba porcji: ok. 30 cm bułka

Chałka - składniki
  • 510 gram mąki
  • 15 gram świeżych drożdży
  • 100 ml mleka
  • 100 ml ciepłej wody
  • 50 gram cukru
  • 50 gram masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli

Mleko podgrzać lekko w garnuszku. Drożdże rozkruszyć, włożyć do miseczki, dodać 2 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru i mleko. Rozmieszać i pozostawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Z 60 gram mąki, 30 gram masła i 30 gram cukru zrobić kruszonkę. Pozostałe masło rozpuścić i odstawić do przestudzenia. Do dużej miski włożyć pozostałą mąkę z solą, wyrośnięte drożdże (z pianką), masło, cukier, wodę i jedno jajko. Ciasto zarobić na jednolitą kulę, chwilę wyrobić. Dno miski wysmarować cienko olejem, włożyć kulę i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość – około godzinę. Po tym czasie lekko je wyrobić – dwa/trzy zarobienia – i podzielić na co najmniej 3 części. Z każdej części wytoczyć wałek, nie przekraczający długości blaszki. Chałka będzie długości tych wałeczków. Następnie zapleść warkocz zaczynając od środka. Po spleceniu połowy (od środka do końca) warkocz obrócić i dopleść pozostałą część (tak jak na filmiku). Spleciony warkocz przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem i pozostawić do wyrośnięcia na co najmniej 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 180C. Jajko rozkłócić i posmarować wierzch chałki, posypać kruszonką i upiec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut. Podawać co najmniej po lekkim przestudzeniu.

Chałka - przygotowanie 2
Chałka - przygotowanie
Chałka

marcelina

One Reply to “Chałka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *