Składniki były na półce i w lodówce. Najpierw musiałam sprawdzić czy mój pomysł jest jadalny – jest: o tutaj, na blogu ulubioneprzepisy. Danie jest szybkie i smaczne, lekko słodkawe, ale stanowczo obiadowe.

Liczba porcji: 2-3

Kurczak z gruszka i mascrarpone - składniki
  • 200 gram pieczonego kurczaka
  • 200 gram serka mascarpone
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 gruszka
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/2 szklanki ryżu
  • sól, pieprz

Ryż ugotować na sypki w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Cebulę posiekać w bardzo drobną kostkę, kurczaka lekko obmyć i pokroić w kostkę. Gruszkę umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Orzechy grubo posiekać. Kostkę rozpuścić w wodzie. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć cebulkę i podsmażyć do zeszklenia. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do cebuli. Smażyć minutę, a potem dodać kurczaka i gruszkę. Podsmażać 2 minuty, a następnie dodać serek i wodę z kostką rosołową. Delikatnie wymieszać aż całość osiągnie jednolitą konsystencję. Dodać orzechy i wmieszać je do sosu. Całość podgrzewać na najmniejszym ogniu około 10 minut, aż do zgęstnienia sosu. Dodać sól i pieprz w niewielkich ilościach. Podawać na ciepło z ryżem.

Kurczak z gruszka i mascrarpone

marcelina

One Reply to “Kurczak z mascarpone i gruszką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *