Kolejny pomysł na kurczaka. Tym razem całe kotleciki z pieczonego kurczaka i ryżu, jako jedno danie na wzór podobnych z jajka czy kaszy. Jest to ciekawa odmiana od zwykłych kotletów.

Liczba porcji: 2

Kotleciki z ryżu i kurczaka - składniki
  • 150 gram pieczonego kurczaka
  • 2/3 szklanki ryżu
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pieprz
  • jajko
  • bułka tarta

Zagotować 2 szklanki wody. Posolić, dodać ryż i ugotować. Ryż powinien wchłonąć całą wodę, a pod koniec należy często mieszać, aby się nie przypalił. Pieczonego kurczaka przetrzeć blenderem na jednolitą masę. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Na patelni podgrzać olej z łyżeczką masła. Włożyć cebulkę i podsmażać aż do zeszklenia. Wtedy przecisnąć przez praskę ząbki czosnku, dodać do cebulki i podsmażać jeszcze około 1 minuty. Całość, wraz z tłuszczem, dodać do ugotowanego ryżu. Dodać również kurczaka i przyprawy. Wszystko wymieszać i pozostawić na chwilę do przestygnięcia. Na patelni rozgrzać olej. Na talerz wysypać bułkę tartą, a na drugi talerz wbić jajko i delikatnie rozkłócić. Z masy ryżowej formować kulki, lekko spłaszczyć, obtoczyć w bułce tartej, następnie delikatnie w jajku i ponownie w bułce. Smażyć na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron po kilka minut, aż do zrumienienia panierki. Podawać na ciepło, np. z sosem pomidorowym.

Kotleciki z ryżu i kurczaka

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *