Szybki sposób na zużycie płatków owsianych. Oryginalny przepis pochodzi z bloga napiecyku.pl, u mnie w wersji mniej zdrowej, bo z białym cukrem i słodzonymi malinami (maliny zasypane cukrem i zawekowane na zimę, mniam). Ciasto jest bardzo wilgotne i stanowczo lepiej je kroić gdy już trochę ostygnie. Płatki owsiane dają innego posmaku niż w zwykłym ucieranym cieście, ale bardzo dobrze komponuje się z owocami.

Liczba porcji: keksówka 10cm x 30cm

Ciasto z płatków owsianych - składniki
  • 100 gram płatków owsianych
  • 120 gram mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 100 gram masła
  • 60 gram cukru
  • 1 łyżka miodu
  • aromat migdałowy
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki malin

Mleko podgrzać w rondelku. Płatki przełożyć do miski i zalać gorącym mlekiem. Wymieszać i pozostawić do napęcznienia do jakiś czas mieszając. Zostawić do ostudzenia. Maliny odcedzić z nadmiaru soku. Można użyć innych owoców. Piekarnik rozgrzać do 180C. Masło rozetrzeć z cukrem na pulchną masę. Dodać miód i kilka kropel aromatu. Jajko rozbić widelcem i dodać partiami do masła, ciągle ucierając. Dodawać po łyżce napęczniałe płatki. Jeśli płatki nie wciągną całego mleka, to nadmiar mleka zostawić w misce. Mąkę wymieszać z proszkiem i partiami dodawać do masy mieszając całość delikatnie łyżką. W razie potrzeby dodać pół łyżki mleka, masa powinna być gęsta, ale nie twarda. Blaszkę wyłożyć papierem, przełożyć masę i wyrównać na całej powierzchni. Na wierzch wyłożyć owoce. Całość zapiekać około 45 minut w 180C, Brzegi powinny być złote, a patyczek wbity w ciasto suchy. Po upieczeniu chwilę ostudzić ciasto w blaszce, potem delikatnie można przenieść je na deskę do krojenia, warto jednak poczekać aż ostygnie i “przeschnie”. Kroić ostrym nożem.

Ciasto z płatków owsianych

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *