Sałatka warstwowa z serkiem topionym znana w moim domu jako “mimoza”. Nie jest najlżejsza, ale za to pyszna, pomimo znikomej ilości przypraw. Pasuje na każdą okazję, choć nie jest do zrobienia na szybko, bo wymaga mrożenia serków. Najlepiej wykorzystać serek o neutralnym smaku i bez dodatków.

Liczba porcji: 8-10

Mimoza - składniki
  • 5 jajek
  • 3 marchewki
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki śmietany
  • 200 gram serka topionego
  • 100 gram wędliny
  • 2-3 małe cebule
  • 50 gram masła
  • pietruszka
  • sól

Serki i masło włożyć do zamrażalnika na co najmniej 24 godziny. Jajka włożyć do zimnej wody, postawić na gazie i ugotować na twardo, czyli gotować 8-10 minut od rozpoczęcia wrzenia. Marchewki umyć, obrać przekroić włożyć do innego rondelka i gotować do miękkości. Odcedzić jajka i marchewki i ostudzić. Wędlinę pokroić w kostkę. Śmietanę wymieszać dokładnie z majonezem. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Jajka obrać, delikatnie wyciągnąć żółtka i odłożyć na osobny talerzyk. Pietruchę umyć i posiekać. Na dno wysokiej szklanej miski zetrzeć na tarce białka. Następnie zetrzeć jeden z serków topionych (100 gram), masło i drugi serek. Delikatnie posolić. Posmarować połową sosu majonezowo-śmietanowego. Wyłożyć warstwę wędliny, na to cebulę. Marchewkę zetrzeć i wyłożyć na cebuli. Posmarować pozostałym majonezem ze śmietaną. Na wierzch zetrzeć żółtka i ozdobić pietruszką.

Mimoza 1
Mimoza

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *