Kulki ziemniaczane z dodatkiem drożdży. Przypominają konsystencją pączki, takie “na słono”. Doskonale zastąpią klasyczne ziemniaki jako dodatek do obiadu. Oryginalny przepis pochodzi z bloga Maminek Kulinarny.

Liczba porcji: 30 kulek

Kulki ziemniaczane - składniki
  • 5 ziemniaków
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 20 gram drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 ml mleka
  • sól, mieszanka przypraw do ziemniaków
  • olej do smażenia

Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i pozostawić do ostudzenia. Mleko podgrzać, aby było letnie/ciepłe. Drożdże pokruszyć w szklance, dodać cukier i zalać mlekiem. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Do ostudzonych, ale nie zimnych ziemniaków dodać jajko i rozczyn, wymieszać. Partiami dodawać mąkę. Wymieszać aż ciasto będzie w miarę jednolite i nie będzie przesadnie kleiło się do dłoni. Oprószyć dłonie i stolicę/deskę mąką. Rozgrzać olej w rondlu lub garnku. Z ziemniaków formować malutkie kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i kłaść na stolnicy. Pozostawić do wyrośnięcia na 5-15 minut. Wkładać do rozgrzanego oleju i smażyć możliwie z wszystkich stron (niektóre obracają się), aż będą ciemnozłote. Wyciągać łyżką cedzakową i kłaść na talerzu wyłożonym serwetką lub ręcznikiem papierowym aby odciekły z oleju. Podawać na ciepło lub zimno.

Kulki ziemniaczane
Kulki ziemniaczane

marcelina

2 Replies to “Kulki ziemniaczane”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *