O bułkach śniadaniowych pisałam już [tutaj][tutaj] i [tutaj]. Dziś kolejny przepis na bułeczki oparty na blogu www.chleby.info, to już nie pierwszy raz kiedy korzystam z ich przepisów 🙂 Wyszły mi lekko kruszące się, co nie stawia ich na pierwszym miejscu na liście moich ulubionych, ale smakowały bardzo fajnie – lekko słodkawe, ale można je połączyć ze wszystkim.

Liczba porcji: 6 bułek

Bułki sniadaniowe IV - składniki
  • 500 gram mąki pszennej
  • 25 gram drożdży
  • 80 gram masła
  • 180 ml mleka
  • 3 jajka
  • 50 gram cukru
  • 1 łyżeczka soli

Drożdże włożyć do szklanki i zasypać 1 łyżką cukru. Mleko wlać do rondelka i lekko podgrzać, wziąć 2-3 łyżki i zalać nimi drożdże. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do pozostałego mleka dodać mało, podgrzać do rozpuszczenia i odstawić do ostudzenia. Do miski włożyć mąkę, wymieszać z resztą cukru, solą, wbić 2 jajka i dodać wyrośnięte drożdże i ostudzone mleko. Zarobić na elastyczne ciasto, które nie przywiera do dłoni. Miskę wysmarować cienko olejem, włożyć ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie odrywać kawałki ciasta i formować bułeczki: w rękach utworzyć grupy owal, zwinąć brzegi do środka i formować kulę. Kłaść na blaszce łączeniem w dół. Pozostawić do wyrośnięcia na godzinę. Nagrzać piekarnik do 180C. Bułki posmarować rozmąconym jajkiem i piec 15-20 minut aż będą rumiane. Wystudzić na kratce lub drewnianej desce.

Bułki sniadaniowe IV
Bułki sniadaniowe IV

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *