O bułkach śniadaniowych pisałam już [tutaj][tutaj] i [tutaj]. Dziś kolejny przepis na bułeczki oparty na blogu www.chleby.info, to już nie pierwszy raz kiedy korzystam z ich przepisów 🙂 Wyszły mi lekko kruszące się, co nie stawia ich na pierwszym miejscu na liście moich ulubionych, ale smakowały bardzo fajnie – lekko słodkawe, ale można je połączyć ze wszystkim.

Liczba porcji: 6 bułek

Bułki sniadaniowe IV - składniki
  • 500 gram mąki pszennej
  • 25 gram drożdży
  • 80 gram masła
  • 180 ml mleka
  • 3 jajka
  • 50 gram cukru
  • 1 łyżeczka soli

Drożdże włożyć do szklanki i zasypać 1 łyżką cukru. Mleko wlać do rondelka i lekko podgrzać, wziąć 2-3 łyżki i zalać nimi drożdże. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do pozostałego mleka dodać mało, podgrzać do rozpuszczenia i odstawić do ostudzenia. Do miski włożyć mąkę, wymieszać z resztą cukru, solą, wbić 2 jajka i dodać wyrośnięte drożdże i ostudzone mleko. Zarobić na elastyczne ciasto, które nie przywiera do dłoni. Miskę wysmarować cienko olejem, włożyć ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie odrywać kawałki ciasta i formować bułeczki: w rękach utworzyć grupy owal, zwinąć brzegi do środka i formować kulę. Kłaść na blaszce łączeniem w dół. Pozostawić do wyrośnięcia na godzinę. Nagrzać piekarnik do 180C. Bułki posmarować rozmąconym jajkiem i piec 15-20 minut aż będą rumiane. Wystudzić na kratce lub drewnianej desce.

Bułki sniadaniowe IV
Bułki sniadaniowe IV

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *