Zupa pieczarkowa na zasmażce, dla odmiany od zupy na śmietanie, bo nie było w domu śmietany. 🙂 W żaden sposób nie ujmuje jej smaku.

Liczba porcji: 5-6

Zupa pieczarkowa- składniki
  • 500 gram pieczarek
  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 1 ziemniaki
  • 2 małe cebulki
  • kawałek selera
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 litry wody

Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w plasterki. Selera obrać i pokroić na drobne kawałki. Włożyć warzywa do garnka, zalać wodą i zagotować. Cebule i czosnek obrać, odkroić korzonki i dodać do wywaru. Całość gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Dodać kostkę rosołową. Ziemniaka umyć, obrać, pokroić na drobne kawałki i dodać do wywaru. Pieczarki umyć, oddzielić kapelusze od nóżek, obrać i pokroić w plasterki. Do rondelka włożyć 1 łyżkę masła i pieczarki. Zasmażyć pieczarki na średnim ogniu co jakiś czas mieszając, aż wszystkie będą rumiane. Ściągnąć z ognia, dodać chochlę wywaru i wymieszać z pieczarkami. Dodać jeszcze dwie i również wymieszać. Wyłowić z wywaru cebule i czosnek, następnie powoli wlać pieczarki do garnka. Pozostawić gotujące się na wolnym ogniu, można dolać pół szklanki wody. W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszając poczekać aż całość zacznie pulsować. Po około minucie (zasmażka powinna wciąż być biała, a nie złota) dodać chochlę zupy i wymieszać. Po chwili dodać jeszcze drugą i trzecią. Zahartowaną zasmażkę dodać do zupy. Gotować zupę jeszcze około 5 minut na wolnym ogniu, potem zdjąć z palnika i zostawić, aby odpoczęła. Podawać na ciepło.

Zupa pieczarkowa

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *