Spóźniłam się z przepisem na Halloween, no trudno! Zupę dyniową nazywamy banionką od gwary, w której dynię nazywa się banią. Zupa jest wytrawna, jednak żadna z przypraw nie znalazła się na zdjęciu, bo doprawiana jest “do smaku”, wedle gustu.

Liczba porcji: 4-6

Zupa dyniowa - składniki
  • 1 dynia
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula czerwona
  • 2 marchewki
  • przyprawy: sól, pieprz, imbir, curry, pieprz ziołowy,
    papryka słodka, kostka rosołowa

Cebulę obrać i drobno posiekać. Marchewkę i pietruszkę umyć, obrać przekroić wzdłuż na pół i pokroić w plasterki. Dynię rozkroić, wybrać gniazdo nasienne, pokroić na wąskie kawałki. Obrać kawałki dyni ze skóry lub wybrać miąższ łyżeczką. Na patelni rozgrzać olej, włożyć cebulę i ją zeszklić. Marchewkę i pietruszkę dodać do cebulki, dodać łyżkę wody i dusić pod przykryciem około 5 minut. Dodać dynię i całość dusić co najmniej 40 minut. W razie potrzeby podczas duszenia dodać wodę. Dodać soli i pieprzu, kostkę rosołową. Gdy warzywa zmiękną przetrzeć całość blenderem na jednolitą masę, ewentualnie dodać wodę. Doprawić – zupa powinna być lekko ostra od przypraw i łagodzona przez smak dyni. Podawać na ciepło, np. z grzankami lub prażonymi ziarnami.

Zupa dyniowa

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *