To najczęściej pojawiająca się w moim domu kompozycja z brokułem. Nie tylko doskonale smakuje, ale też ładnie wygląda jako jaskrawe kolorowe warstwy. Ze względu na niewiele składników jest łatwa do zrobienia.

Liczba porcji: 6-8

Sałatka brokułowa - składniki
  • 1 brokuł (500g)
  • 4 jajka
  • 4 małe pomidory
  • 150 gram jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku

W garnku zagotować wodę. Brokuła umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, zblanszować lub lekko ugotować. Odcedzić i odstawić do odsączenia i ostudzenia. Jajka opłukać i ugotować na twardo. Odcedzić, zalać zimną wodą, odstawić na chwilę. Następnie obrać ze skorupek i pokroić na ćwiartki, a każda ćwiartkę na trzy części. Pomidory umyć, pokroić na ósemki, a każdą z nich jeszcze na trzy części. Jogurt naturalny wymieszać z przyprawami w osobnej miseczce. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do jogurtu. Całość wymieszać i odstawić na chwilę do lodówki. W szklanej misce ułożyć warstwami pokrojone jajka, pomidory i brokuły. Wierzch polać sosem, pozostawić w lodówce na około pół godziny do przegryzienia się smaków.

Sałatka brokułowa
Sałatka brokułowa

marcelina

One Reply to “Warstwowa sałatka z brokułem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *