Warstwowa sałatka, której nazwa pochodzi raczej od używanej mieszanki przypraw (“Gyros”, “do Gyrosa” itp.), a nie ma za bardzo nic wspólnego z grecką potrawą gyros. Sałatka najlepiej wygląda w szklanej misce.

Liczba porcji: 8-10

Sałatka Gyros- składniki
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy Gyros
  • 2 małe cebule
  • 4-5 małych ogórków kiszonych
  • keczup pikantny
  • 270 gram kukurydzy
  • 3 łyżki majonezu

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
    olej

Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na bardzo drobną kostkę. Włożyć do miseczki i obtoczyć w przyprawie do gyrosa z dodatkiem oleju. Patelnię rozgrzać, włożyć kurczaka z olejem i smażyć całość pod przykryciem do miękkości, około 15 minut. Usmażonego kurczaka przełożyć do miski i pozostawić do ostudzenia. Ogórki pokroić w drobną kostkę, położyć na sitku i pozostawić do odcieknięcia. Cebulę bardzo drobno posiekać. Kukurydzę odcedzić z puszki. Kapustę pekińską opłukać, nie rozwarstwiać. Przekroić ją wzdłuż w 3-4 miejscach, a następnie posiekać “wszerz” na wąskie paseczki. W szklanej wysokiej misce wyłożyć kurczaka, następnie drobno posiekaną cebulę i przykryć ją ogórkami kiszonymi. Rozsmarować warstwę keczupu. Wyłożyć całą kukurydzę i cienko posmarować warstwą majonezu. Na wierzch wysypać posiekaną kapustę pekińską. Sałatkę pozostawić na około 15 minut, aby się “przegryzła”. Najwygodniej podać dwie długie łyżki w misce, aby móc łatwo wyciągnąć wszystkie warstwy sałatki na talerz.

Sałatka Gyros
Sałatka Gyros

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *