Powód – w domu były buraki. Wiedziałam o tym cieście od autorki bloga Połakom się, nawet je jadłam. Dokonałam lekkich modyfikacji i wyszło nietrudne, wilgotne i smaczne ciasto. Oryginalny przepis dostępny jest na blogu Połakom się – tutaj.

Liczba porcji: keksówka 10cm x 30cm

Ciasto czekoladowe z burakiem - składniki
  • 4-5 buraków lub 1 szklanka przetartych buraków
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody

Buraki gotować około godzinę. Odcedzić, obrać i przetrzeć np. w blenderze. Odstawić na sitku do odsączenia. Piekarnik rozgrzać do 170C, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę wymieszać z kakao i sodą. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Powoli dodać olej cienkim strumieniem miksując na niskich obrotach. Partiami dodać suche składniki delikatnie mieszając łopatką. Na koniec dodać partiami buraki i dokładnie wymieszać je z ciastem. Wyłożyć do blaszki i zapiekać w 170C około 45 minut, do suchego patyczka. Upieczone lekko przestudzić i przełożyć na drewnianą deskę.

Ciasto czekoladowe z burakiem

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *