Bardzo gęsta zupa o intensywnym smaku selera może przekonać nawet przeciwników tego warzywa. Zupa bardzo w stylu “opróżniamy lodówkę” 🙂

Liczba porcji: 2-3

Zupa selerowa - składniki
  • 300 gram selera
  • 1 por
  • 4 małe marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 litr wywaru, może być z kostki
    1/4 szklanki orzechów włoskich.

Suchą patelnię rozgrzać. Orzechy posiekać i przełożyć na patelnię. Prażyć przez 4-5 minut co chwilę mieszając. Gdy zaczną lekko brązowieć ściągnąć z ognia i przesypać do miseczki. Lekko wystudzone otrzeć w rękach, aby pozbawić ich skórek. Pora umyć, przeciąć wzdłuż i pokroić w pół-plasterki. Na patelni rozgrzać olej i włożyć pora, po chwili podlać odrobiną wywaru. Selera, marchewki i pietruszkę obrać i pokroić na plasterki. Dodać na patelnię i całość dusić pod przykryciem co jakiś czas podlewając wywarem. Gdy warzywa zmiękną dodać przyprawy. Całość powinna się dusić około 1-1,5 godziny. Po tym czasie warzywa przekładać partiami do wysokiego naczynia i zetrzeć na jednolitą masę blenderem. W razie potrzeby dodać wodę. Zupę podawać na ciepło z prażonymi orzechami.

Zupa selerowa

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *