Zapiekanka makaronowa z porem i innymi abstrakcyjnymi dodatkami, z którymi tak naprawdę można eksperymentować. Orzechy włoskie zastąpić ziemnymi, żurawinę rodzynkami, dynię słonecznikiem. Nieskończona ilość możliwości 🙂

Liczba porcji: naczynie żaroodporne 25cm x 35cm

Zapiekanka z porem - składniki
  • 1/2 szklanki makaronu w kształcie ryżu
  • 1 por
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 2 pomidory
  • 2 małe żółte papryki
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 1 jajko
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 30 gram sera mozzarella
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej

Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Piekarnik nagrzać do 170C. Pora umyć, białą część odkroić, przepołowić wzdłuż i pokroić w cienkie plastry. Patelnię rozgrzać, wlać łyżkę oliwy i dodać pora, lekko poddusić od czasu do czasu dodając łyżkę lub dwie wody, aby całość się nie przysmażała a dusiła. Gdy por zmięknie i zrobi się szklisty posiekać orzechy i żurawinę. Razem z dynią dodać na patelnię i jeszcze dusić przez 3-5 minut. Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i błony. Pokroić w drobną kostkę. Pomidory umyć, pokroić w ósemki, a każdą ósemkę na trzy kawałki. Paprykę i pomidory dodać do makaronu, wymieszać. Jajko i przyprawy wymieszać z passatą. Formę wysmarować cienką warstwą oleju. Zapiekankę można nakładać warstwowo: makaron, na to por i zalać sosem lub też wszystkie składniki wymieszać i dopiero wyłożyć do naczynia. Na wierzch wyłożyć/zetrzeć mozzarellę. Całość zapiekać około 40 minut w 170C. Podawać na ciepło.

Zapiekanka z porem

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *