Makaron z warzywami to bardzo proste danie obiadowe, a przy tym bardzo smaczne. Dodatkowo można je przygotować na szybko, niedługo po powrocie z pracy.

Liczba porcji: 3-4

Makaron z papryką - składniki
  • 120 gram makaronu
  • 3 papryki
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 2 małe marchewki
  • 1 pomidor
  • 3 łyżki groszku konserwowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka oregano

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju i włożyć marchewkę. Po chwili dolać do niej odrobinę wody. Paprykę umyć, rozkroić, wyciąć gniazda nasienne, resztę pokroić w krótkie słupki. Dodawać partiami na patelnię. Całość dusić około pół godziny co jakiś czas mieszając i uzupełniając wodę. Pomidora pokroić w ósemki, a każdą jeszcze na 3 części. Dodać na patelnię i poddusić przez 4 minuty. Zalać wszystko passatą, dodać przyprawy i wymieszać. Na koniec dorzucić groszek. Całość wymieszać z makaronem lub podawać jako sos.

Makaron z papryką

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *