Te domowe eklerki są znacznie bardziej miękkie niż sklepowe, ale równie smaczne. Przekładane budyniem i polane czekoladą na wierzchu.

Liczba porcji: 10 eklerek

Eklerki - składniki
  • 4/5 szklanki wody
  • 4/5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 100 gram masła
  • 2 żółtka
  • 600 ml mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru

Nagrzać piekarnik na maksymalną temperaturę (220-250C). Wodę z masłem wrzucić do rondelka i doprowadzić do wrzenia. Dodać mąkę i szybko wymieszać. Gdy ciasto zacznie odchodzić od brzegów rondla ściągnąć z ognia i mieszać aż będzie jednolitą masą. Pozostawić do ostudzenia. Można przyspieszyć proces co chwilę mieszając ciasto. Do zimnego lub letniego ciasta dodawać po jednym jajku i wymieszać je na jednolitą masę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą rękawa cukierniczego lub woreczka wyciskać w odległości 4-5 centymetrów od siebie “serdelki” bezpośrednio na papier. Zapiekać w nagrzanym piekarniku przez 10 minut, następnie otworzyć drzwiczki, wypuścić parę, zamknąć drzwiczki i dopiekać jeszcze przez 4 minuty, ponownie wypuścić parę i piec jeszcze 2 minuty. Wyciągnąć i wystudzić na drewnianej desce lub kratce. Do garnka wlać 500 ml mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko dokładnie rozmieszać z mąkami i żółtkami. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć wlać rozmieszane mąki i chwilę gotować na gazie. Masa zacznie gęstnieć, należy ją mieszać by się nie przypaliła. Gdy budyń będzie gotowy ściągnąć go z ognia i pozostawić do ostudzenia. Eklerki przekroić na pół, przełożyć budyniem. Po wierzchu oblać roztopioną czekoladą.

Eklerki
Eklerki
Eklerki

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *