Te domowe eklerki są znacznie bardziej miękkie niż sklepowe, ale równie smaczne. Przekładane budyniem i polane czekoladą na wierzchu.

Liczba porcji: 10 eklerek

Eklerki - składniki
  • 4/5 szklanki wody
  • 4/5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 100 gram masła
  • 2 żółtka
  • 600 ml mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru

Nagrzać piekarnik na maksymalną temperaturę (220-250C). Wodę z masłem wrzucić do rondelka i doprowadzić do wrzenia. Dodać mąkę i szybko wymieszać. Gdy ciasto zacznie odchodzić od brzegów rondla ściągnąć z ognia i mieszać aż będzie jednolitą masą. Pozostawić do ostudzenia. Można przyspieszyć proces co chwilę mieszając ciasto. Do zimnego lub letniego ciasta dodawać po jednym jajku i wymieszać je na jednolitą masę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą rękawa cukierniczego lub woreczka wyciskać w odległości 4-5 centymetrów od siebie “serdelki” bezpośrednio na papier. Zapiekać w nagrzanym piekarniku przez 10 minut, następnie otworzyć drzwiczki, wypuścić parę, zamknąć drzwiczki i dopiekać jeszcze przez 4 minuty, ponownie wypuścić parę i piec jeszcze 2 minuty. Wyciągnąć i wystudzić na drewnianej desce lub kratce. Do garnka wlać 500 ml mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko dokładnie rozmieszać z mąkami i żółtkami. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć wlać rozmieszane mąki i chwilę gotować na gazie. Masa zacznie gęstnieć, należy ją mieszać by się nie przypaliła. Gdy budyń będzie gotowy ściągnąć go z ognia i pozostawić do ostudzenia. Eklerki przekroić na pół, przełożyć budyniem. Po wierzchu oblać roztopioną czekoladą.

Eklerki
Eklerki
Eklerki

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *