Jedną z najczęstszych form przetwarzania jabłek w moim domu to zasmażanie. Jabłka się ściera lub kroi i zasmaża w rondlu z cukrem aż będą takie przezroczyste. Wtedy do słoików, zapasteryzować i mamy owoce na cały rok. Są świetne do szybkiej szarlotki lub drożdżówek, takich jak te. Oczywiście, te w przepisie nie muszą być pasteryzowane, tylko takie prosto z rondelka lub po prostu dżem jabłkowy.

Liczba porcji: 9 bułek

Drożdżówki z jabłkiem - składniki
  • 1/2 szklanki maślanki, może być smakowa
  • 1/5 szklanki mleka
  • 25 gram drożdży
  • 30 gram cukru
  • 500 gram mąki
  • 50 gram masła
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka zasmażanych jabłek

Mleko lekko podgrzać. Drożdże rozkruszyć, zasypać łyżką cukru, zalać niewielką ilością mleka i pozostawić do wyrośnięcia. Do rondla włożyć maślankę i resztę mleka. Postawić na ogniu na dosłownie 30 sekund, do zacieplenia i ściągnąć z palnika. Dodać masło i wymieszać do rozpuszczenia. Mąkę wymieszać z resztą cukru. Dodać drożdże, żółtka i partiami maślankę zarabiając ciasto. Wyrobić na miękkie i elastyczne ciasto, może delikatnie kleić się do dłoni. Pozostawić w misce pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z wyrośniętego cista odrywać kawałki i formować z nich placki rozciągając je na dłoni. Zaokrąglić dłoń tworząc w ten sposób dołeczek. Włożyć w niego 1-2 łyżeczki jabłek i szybkim ruchem złożyć wszystkie brzegi do siebie i skleić. Brzegi nie powinny dotykać jabłek, bo potem się już tak łatwo nie skleją 🙂 Sklejoną kulkę lekko uformować w rękach na bardziej podłużny kształt. Gotowe bułeczki kłaść łączeniem do dołu na blaszce w min. 4-5 cm odstępach. Pozostawić wszystkie do napuszenia na około 20 minut. Piekarnik rozgrzać do 170C. Włożyć bułeczki do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut. Po wyjęciu wystudzić na drewnianej desce.

Drożdżówki z jabłkiem
Drożdżówki z jabłkiem

marcelina

2 Replies to “Drożdżówki z jabłkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *