O chlebie piwnym na zakwasie pisałam już w tym miejscu. Dziś wersja na drożdżach, szybsza i przystępna nawet dla tych, którzy nie mają zakwasu. Chleb jest bardzo sycący, miękki i kilka dni świeży. oryginalny przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki.

Liczba porcji: keksówka 10cm x 30cm

Chleb piwny na drożdżach - składniki
  • 400 ml piwa
  • 4/5 szklanki mąki żytniej typ 1850
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej typ 500
  • 25 gram świeżych drożdży lub 7 gram suchych
  • 2 łyżki oleju
  • łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Drożdże zasypać cukrem i zalać ciepłą wodą. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Jeśli używamy suchych drożdży, to dodać je bezpośrednio do mąki. Mąki wymieszać w misce razem z solą. Do rondla wlać piwo, dodać olej i miód. Lekko podgrzać, aż do momentu, gdy pierwszy raz będzie ciepłe przy sprawdzaniu palcem. Do mąki dodać drożdże oraz partiami piwo. Ciasto powinno być miękkie i zwarte. W razie potrzeby podsypać mąką pszenną. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta uformować bochenek i włożyć do foremki. Pozostawić do wyrośnięcia na godzinę-półtorej, aż podwoi swoją objętość. Piekarnik nagrzać do 180C. Chleb włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut, po tym czasie wyjąc chleb, wyciągnąć go z formy, odlepić papier, włożyć ponownie bez papieru i foremki i dopiec jeszcze przez 15 minut. Można przełączyć tylko na dolną grzałkę. Upieczony chlebek powinien stukać od spodu. Wystudzić na kratce lub drewnianej desce.

Chleb piwny na drożdżach

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *