Miła odmiana dla tradycyjnie gotowanych ziemniaków. Farsz pieczarkowy jest odrobinę ostry, więc dla tych co wolą łagodne smaki polecam zmniejszyć ilość papryki.

Liczba porcji: 4

Ziemniaki z pieczarkami - składniki
  • 6 pieczarek
  • 4 spore ziemniaki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki pestek dyni

Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach. Z racji, że są całe i aby były miękkie w środku należy je gotować chwilę dłużej niż zazwyczaj. Cebulę drobno poszatkować. W rondelu rozgrzać łyżkę oliwy, włożyć cebulę i ją zeszklić. Kapelusze pieczarek oddzielić od nóżek. Wszystko pokroić w drobną kostkę. Dodać do zeszklonej cebuli razem z dwoma łyżkami wody. Dusić bez przykrycia do całkowitego odparowania wody. Pod koniec dodać pestki dyni i przyprawy. Można też dodać pokrojony w kostkę żółty ser. Piekarnik nagrzać do 160C. Ugotowane ziemniaki przekroić na pół i delikatnie wyciągnąć łyżeczką ich środek, ale niezbyt głęboko. Zagłębienia wypełnić pieczarkami z lekką górką. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać przez 20 minut. Podawać jako dodatek do dania głównego.

Ziemniaki z pieczarkami

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *