Dość szybka do zrobienia przekąska na słodko, idealna do kawy. Wystarczy mieć w lodówce płat gotowego ciasta francuskiego.

Liczba porcji: 20 rogalików

Rogaliki z gruszką - składniki
  • 375 gram gotowego ciasta francuskiego (48cm x 24cm)
  • 1 gruszka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Piekarnik nagrzać do 170C, dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Cynamon wymieszać z cukrem. Gruszkę umyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Wykroić część nasienną i pokroić w plastry o grubości około pół centymetra. Ciasto francuskie rozwinąć na blacie przekroić na pół wzdłuż długiego boku, a każdy z węższych pasów pokroić na trójkąty o dość sporej podstawie. Kawałki gruszki obtaczać w cukrze z cynamonem, kłaść po jednym na każdej podstawie trójkąta i zawijać na kształt rogalików. Układać na blaszce w odstępach co najmniej trzech centymetrów. Zapiekać w 170C około godzinę. Wystudzić na desce. Podawać na ciepło lub zimno – gorące parzą.

Rogaliki z gruszką
Rogaliki z gruszką

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *