Pojawiły się u mnie pstrągi, co było idealną okazją do wykorzystania patelni grillowej. Pstrągów nie trzeba skrobać ani pozbawiać ości, gdyż skóra schodzi po obróbce termicznej, a mięso łatwo zsuwa się z ości. Zainspirowałam się przepisem z winiary.pl, kilka modyfikacji i wyszły doskonałe pstrągi z grilla z dodatkiem zapiekanych ziemniaków.

Liczba porcji: 2

Pstrąg z grilla - składniki
  • 2 pstrągi wypatroszone
  • 1/3 pęczka koperku
  • 1/2 cytryny
  • 50 gram masła
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka soli

Pstrągi umyć, natrzeć z obu stron solą i odstawić do lodówki na pół godziny. Masło stopić i ostudzić. Koperek bardzo drobno posiekać. 4 ząbki czosnku obrać. stopione masło połączyć sokiem z cytryny i koperkiem. Pstrągi wyciągnąć z lodówki. Do środka włożyć po 3 ząbki czosnku (2 obrane i jeden nieobrany). Środek i obie strony pstrągów polać masłem z cytryną. Patelnię grillową rozgrzać. Smażyć pstrągi po 1 minucie na każdej stronie, delikatnie obracając, a następnie po 10 minut na każdej stronie. Podawać na ciepło, z dodatkiem ziemniaków lub frytek.

Pstrąg z grilla

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *