Efekt tego wypieku jest bardziej zbliżony do muffinek niż do cupcake’ów, jednak jest nieco lżejszy niż te pierwsze. I nie wiem gdzie je zakwalifikować 🙂 Oryginalny przepis pochodzi z bloga Piece of cake, u mnie w lekko zmienionej proporcji. Do zdobienia wykorzystałam lukier królewski.

Liczba porcji: 28 babeczek

Proste babeczki - składniki
  • 100 gram masła
  • 100 gram cukru
  • 2 jajka
  • 180 gram mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka
  • zapach migdałowy

Masło rozetrzeć mikserem, dodać cukier i utrzeć. Dodać pięć kropel zapachu migdałowego. Jajka wbić do osobnej miseczki i lekko ubić trzepaczką. Proszek dodać do mąki i lekko wymieszać. Do masła dodać ostrożnie, partiami jajka i ubijać chwilę na najwyższych obrotach miksera. Dodać partiami mąkę i wymieszać mikserem z całą masą zmniejszając obroty do średnich. Na końcu przełączyć na najniższe obroty i powoli wlewać mleko cienkim strumieniem. Całość powinna być gładką masą. Foremki do babeczek wyłożyć papilotkami. Napełnić każdą z nich do 2/3 wysokości, całość zapiekać w 170C przez 20-25 minut, do złotego koloru i suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągnąć papilotki z foremek i wysuszyć na kratce lub desce. Dopiero ozdobione dekorować masą, kremem, czekoladą lub lukrem.

Proste babeczki
Proste babeczki

marcelina

2 Replies to “Proste babeczki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *