Lekki i czekoladowy, a przy tym bardzo słodki. Wzorowałam się na przepisie z bloga Wrząca kuchnia.

Liczba porcji: 4-6

Mus z białej czekolady - składniki
  • 2 jajka
  • 100 gram białej czekolady
  • 25 gram masła
  • 200 ml śmietanki 30%

Jajka sparzyć, czyli włożyć do gorącej wody na 6-8 sekund. Odłożyć do przestudzenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do całkowicie rozpuszczonej dodać masło. Po rozpuszczeniu ściągnąć z wody i ostudzić. Śmietankę ubić w miseczce. Białka ubić w osobnej misce. Do czekolady dodać pojedynczo żółtka. Następnie partiami dodać połowę śmietanki, delikatnie mieszając. Na koniec dodać ubite białka, również ostrożnie mieszając. Gotowy mus wyłożyć do pucharków i ostudzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny.

Mus z białej czekolady

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *