Leczo to najlepszy sposób na przygotowanie papryki. Połączenie papryki z pomidorami jest genialne, a do tego odrobina mięsnych dodatków.

Liczba porcji: 4-5

Leczo - składniki
  • 3 czerwone papryki
  • 1 biała papryka
  • 2 zielone papryki
  • 3 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 2 laski kiełbasy
  • pieprz, sól

Kiełbasę pokroić w półplasterki, podsmażyć na maśle na patelni. Dodać do tego posiekaną drobno cebulę. Cebula powinna się zeszklić lub lekko zbrązowieć. Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w średniej wielkości kostkę. Kiełbasę wraz z tłuszczem przełożyć do rondla (o ile nie była tam wcześniej). Dodać do niej paprykę i dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Na samym początku można dodać odrobinę wody. Pomidory pokroić na ósemki, a każdą z nich w poprzek na trzy części. Gdy papryka zmięknie dodać pokrojone pomidory. Całość dusić jeszcze przez 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na ciepło z pieczywem.

Leczo

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *