Bardzo szybka zupa, przygotowywana na patelni, a w szczególności dobry sposób na wykorzystanie cukinii. Choć kolorem może nie zachęcać, to jest bardzo przyjemna w smaku.

Liczba porcji: 4-5

Zupa cukiniowa - składniki
  • 2 cukinie zielone
  • 1 cukinia biała
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 100 gram sera typu lazur
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 kostka rosołowa
  • 500-700 ml wody

Na patelni rozgrzać olej. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż, wydrążyć pestki i pokroić na niezbyt grube plasterki. Włożyć na patelnię i podlać wodą i przykryć. Cebulę pokroić w plastry i dodać do patelni. Marchewkę i pietruszkę umyć i obrać, pokroić w plasterki i również dodać na patelnię. Wszystko wymieszać, dodać przyprawy i kostkę rosołową, dodać wodę i dusić pod przykryciem. Całość dusić około godzinę, aż marchewka będzie miękka. Co jakiś czas dolewać wodę, aby wszystko się lekko dusiło, a nie przysmażało. Gdy warzywa będą miękkie partiami przetrzeć je blenderem, do każdej części dodając po łyżce wody. Przetartą masę przełożyć do rondelka. Jeśli wciąż jest zbyt gęsta dodać odrobinę wody i lekko podgrzać mieszając. Ser pokroić w kostkę, dodać do zupy i lekko wymieszać. Podawać na ciepło.

Zupa cukiniowa

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *