Klasyka na talerzu. Podawane z ziemniakami i mizerią na niedzielny obiad. Choć schabowe wydają się niezbyt trudnym daniem, to jednak trzeba zwrócić ogromną uwagę na temperaturę i długość smażenia. Długo smażone na małym ogniu są znacznie bardziej miękkie niż te smażone na szybko.

Liczba porcji: 3

Kotlety schabowe - składniki
  • 3 kotlety ze schabu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • mąka pszenna

Mięso umyć, oczyścić, położyć na desce. Przykryć woreczkiem foliowym (aby nie pryskać po całej kuchni) i ubijać tłuczkiem co jakiś czas przewracając, aż kotlet będzie miał grubość około 0,5 cm lub będzie mocno rozbity. Jajka roztrzepać lekko widelcem w głębszym talerzu, dodać do nich sól. Na dwóch kolejnych talerzach wyłożyć bułkę tartą i mąkę osobno. Rozgrzać patelnię z masłem. Kotlety namoczyć w jajku, a następnie obtoczyć delikatnie w mące i bułce. Następnie ponownie panierować jeszcze raz w jajku i bułce tartej. Włożyć na rozgrzaną patelnię i skręcić na najmniejszy ogień. Smażyć najpierw po minucie z każdej strony a następnie jeszcze 15-20 minut obracając je co około 4-5 minut. Podawać na ciepło z dodatkami lub na zimno z chlebem.

Kotlety schabowe

marcelina

3 Replies to “Kotlety schabowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *