Przepis na kluski śląskie powiedziała mi babcia jako “ziemniaki i piątą część mąki kartoflanej” gdy miałam około 10 lat. Na szczęście “piątą część” łatwo sobie wyznaczyć, w przepisie podaję wagi, ale jest też łatwiejszy sposób niż ważenie ziemniaków – szczegóły w opisie 🙂

Liczba porcji: 30 klusek

Kluski śląskie - składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 250 gram mąki ziemniaczanej

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Jeszcze ciepłe dokładnie ugnieść lub przepuścić przez praskę. Odstawić do ostudzenia. Przestudzone ziemniaki wyłożyć na blat i uformować z nich kopczyk. Podzielić na 4 części, jedną z nich wysunąć, a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną tak, aby uzupełniła kopczyk (jeśli mamy odmierzone wagi ziemniaków i mąki ten krok można pominąć). Wszystkie ziemniaki i mąkę zarobić na gładkie ciasto. Z ciasta odrywać małe kawałki, formować kulki, następnie lekko je spłaszczyć i delikatnie zrobić dziurkę palcem. W szerokim rondlu nastawić wodę i doprowadzić do wrzenia. Kłaść kluski na wrzącą wodę tak by nie nachodziły na siebie. Gdy wypłyną na wierzch gotować je jeszcze przez około pół minuty. Wyłowić łyżką cedzakową i odłożyć na talerz lub tacę. Podawać z topionym masłem lub sosem grzybowym.

Kluski śląskie - przygotowanie
Kluski śląskie

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *