Bułeczki są niezwykle mięciutkie i rzeczywiście mają wyraźny smak masła. Nie wyrastają zbytnio, pomimo użytej ilości drożdży, więc są gęste, ale przy tym nie są ciężkie. Odpowiednie do każdego rodzaju dodatków. Wykorzystałam przepis ze strony Smakowity Chleb, lekko dostosowując proporcje.

Liczba porcji: 4

Bułeczki maślane - składniki
  • 50 gram masła
  • 280 gram mąki pszennej
  • 10 gram drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 140 ml mleka

Masło rozpuścić w rondelku lub mikrofali i odstawić do ostygnięcia. Mleko lekko podgrzać. Drożdże rozkruszyć w szklance, zasypać cukrem i zalać mlekiem tak, aby zakrywało drożdże. Wymieszać i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z solą, dodać wyrośnięte drożdże, masło i pozostałe mleko. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć i zostawić do wyrastania na około godzinę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Po tym czasie podzielić ciasto na 4 części, uformować bułeczki i odstawić na blaszkę. Zostawić jeszcze na około 30 minut do wyrastania. Po tym czasie nagrzać piekarnik do 180C i zapiekać bułeczki około 20 minut. Wystudzić na kratce.

Bułeczki maślane

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *