Bułeczki maślane na mleku za to bez jajek. Ciasto wyrabia się gładko i szybko, nie wymaga nawet podsypywania mąką. Do podawania na słodko lub wytrawnie – mi nie przeszkadza lekka słodycz bułki i żurawiny w połączeniu z pomidorem czy wędliną. Oryginalny przepis pochodzi z bloga Moje wypieki, lekko go zmodyfikowałam.

Liczba porcji: 6-8 bułeczek

Bułeczki z żurawiną - składniki
  • 620 gram mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 90 gram masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 łyżek cukru
  • 25 gram świeżych drożdży
  • 100 gram suszonej żurawiny

4 łyżki mleka podgrzać w rondelku lub mikrofali, aż będzie ciepłe, ale nie gorące. Dodać drożdże i 1 łyżkę cukru, rozmieszać i pozostawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Masło rozpuścić w rondlu lub mikrofali, odstawić do ostudzenia. Mąkę wymieszać z solą i pozostałym cukrem. Dodać wyrośnięte drożdże, lekko zagnieść i dodawać partiami mleko cały czas zagniatając. Następnie tak samo dodawać masło. Wyrabiać ciasto przez około 2 minuty, aż będzie stanowiło jednolitą masę. Dodać żurawinę i wrobić ją w ciasto. Razem zagniatać jeszcze przez 5 minut. Pozostawić ciasto w misce na 1-1,5 godziny, aż do podwojenia swojej objętości. Po tym czasie blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Odrywać z ciasta kawałki wielkości pięści i formować bułki – zrobić lekki placuszek, a następnie zawinąć brzeg do środka i wygładzić kulkę. Kłaść na blaszkę łączeniem w dół. Pozostawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 220C. Wyrośnięte bułeczki posmarować wodą i przez około 15 minut, do złotego koloru. Wystudzić na desce lub kratce.

Bułeczki z żurawiną

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *