Kolejny klasyk na stole. Zupa jarzynowa na zasmażce, z kawałkami warzyw i w dodatku na mięsie. Po prostu pyszności!
Liczba porcji: 4 litry zupy

- 2 porcje rosołowe
- 3 ziemniaki
- 5 marchewek
- 2 pietruszki
- 1 kalarepa
- 1 por
- 1/4 selera
- 1 puszka 400 gram groszku (z zalewą)
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 4 litry wody
Mięso umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Zagotować na wolnym ogniu i pozostawić tak na 1,5-2 godziny. Zebrać powstające szumy. Można też wykorzystać gotowy wywar/rosół.
Warzywa umyć. Marchewki i pietruszkę oskrobać, pokroić w plastry. Kalarepę i selera obrać i pokroić w kostkę. Pora pokroić na 3 krótsze kawałki. Dodać do gotującego się mięsa, ewentualnie dodać liść laurowy. Ziemniaki obrać (oskrobać), pokroić w kostkę. Po około 25 minutach wyciągnąć mięso (liść laurowy) i dodać ziemniaki. Po kolejnych 10 minutach dodać groszek z połową zalewy. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania w osobnym rondlu rozpuścić masło. Gdy zacznie skwierczeć dodać mąkę, wymieszać i zrobić białą zasmażkę (mąka będzie się smażyć w maśle i bąbelkować), uważać aby się nie przypaliła. Ściągnąć z ognia. Natychmiast dodać do niej chochelkę zupy i wymieszać, aż będzie znów jednolita. Dodać w ten sposób jeszcze dwie chochelki zupy, a następnie całą zacierkę dodać do zupy i wymieszać. Jeszcze chwilę potrzymać na gazie, nie gotować. Podawać na ciepło.
Podgrzewając nie doprowadzać do wrzenia, aby zupa się nie zmąciła.

Bardzo fajny i prosty przepis. 🙂
Zapraszam 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/
bardzo dobre