Kolejny klasyk na stole. Zupa jarzynowa na zasmażce, z kawałkami warzyw i w dodatku na mięsie. Po prostu pyszności!

Liczba porcji: 4 litry zupy

Zupa jarzynowa - składniki
  • 2 porcje rosołowe
  • 3 ziemniaki
  • 5 marchewek
  • 2 pietruszki
  • 1 kalarepa
  • 1 por
  • 1/4 selera
  • 1 puszka 400 gram groszku (z zalewą)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 4 litry wody

Mięso umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Zagotować na wolnym ogniu i pozostawić tak na 1,5-2 godziny. Zebrać powstające szumy. Można też wykorzystać gotowy wywar/rosół.

Warzywa umyć. Marchewki i pietruszkę oskrobać, pokroić w plastry. Kalarepę i selera obrać i pokroić w kostkę. Pora pokroić na 3 krótsze kawałki. Dodać do gotującego się mięsa, ewentualnie dodać liść laurowy. Ziemniaki obrać (oskrobać), pokroić w kostkę. Po około 25 minutach wyciągnąć mięso (liść laurowy) i dodać ziemniaki. Po kolejnych 10 minutach dodać groszek z połową zalewy. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania w osobnym rondlu rozpuścić masło. Gdy zacznie skwierczeć dodać mąkę, wymieszać i zrobić białą zasmażkę (mąka będzie się smażyć w maśle i bąbelkować), uważać aby się nie przypaliła. Ściągnąć z ognia. Natychmiast dodać do niej chochelkę zupy i wymieszać, aż będzie znów jednolita. Dodać w ten sposób jeszcze dwie chochelki zupy, a następnie całą zacierkę dodać do zupy i wymieszać. Jeszcze chwilę potrzymać na gazie, nie gotować. Podawać na ciepło.

Podgrzewając nie doprowadzać do wrzenia, aby zupa się nie zmąciła.

Zupa jarzynowa

marcelina

2 Replies to “Zupa jarzynowa”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *