Głównym składnikiem tego sernika jest jogurt. Serek mascarpone może zostać zastąpiony ubitą śmietanką 30%. Ciasto lekkie, jego słodycz zależy od ilości dodanego cukru lub miodu. Mój jest mało słodki, ale doskonale komponuje się z owocami i słodkimi biszkoptami.

Liczba porcji: tortownica o średnicy 25cm

Sernik jogurtowy - składniki
  • 800 gram jogurtu naturalnego
  • 250 gram serka mascarpone
  • 250 gram borówek
  • 1 galaretka np. leśna
  • biszkopty okrągłe
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 3 łyżeczki cukru lub miodu

Galaretkę rozrobić w mniejszej ilości wody, np. 400 ml dla galaretki na 500ml.

Żelatynę zalać ciepłą wodą lekko ponad poziom żelatyny, rozpuścić i odstawić do ostudzenia. Serek rozetrzeć z cukrem lub miodem, dodać jogurt naturalny. Na koniec cienkim strumieniem wlać ostudzoną żelatynę, można ją wcześniej rozpuścić dodając 1 łyżeczkę gorącej wody. Tortownicę wyłożyć papierem, dno wypełnić biszkoptami. Wylać masę jogurtową i wstawić wszystko do lodówki.

Owoce umyć. Gdy galaretka zacznie tężeć (będą widoczne “grudki” przy jej przelewaniu) wyciągnąć spód, powinien być lekko zastygnięty. Wyłożyć owoce, zalać galaretką i ponownie włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.

Podawać na zimno, przechowywać w lodówce.

Sernik jogurtowy
Sernik jogurtowy - 2
Sernik jogurtowy - 3

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *