Prosta sałatka nazywana w moim domu grecką z dodatkiem orzechów włoskich. Szybkie danie, idealne na sycącą kolację, podawana z pieczywem.

Liczba porcji:3-4

Sałatka grecka - składniki
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 2 pomidory
  • 100 gram czarnych oliwek
  • 130 gram sera typu feta
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki białek pieprzu
  • 1/4 łyżeczka papryki ostrej
  • garść orzechów włoskich

Sałatę umyć, przekroić na 3 części i posiekać na szerokie paski. Włożyć do dużej miski. Ser pokroić w kostkę. Oliwki przekroić na połówki lub na 3 części. Pomidory pokroić na ósemki i każdą z ósemek jeszcze na 3-4 kawałki. Oliwę wymieszać z ziołami. Warzywa dodać do miski, zalać oliwą i ostrożnie wymieszać. Orzechy posiekać i wysypać na sałatkę na chwilę przed podaniem. Podawać z pieczywem.

Sałatka grecka

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *