Teoretycznie łatwo ją zrobić, o ile dysponujemy pieczonym kurczakiem :), ale takie braki łatwo nadrobić. Pasta nadaje się idealnie jako dodatek do kanapek jak i do zajadania jej z surowymi warzywami (ogórek, cukinia, marchewka, papryka pozbawione pestek i pokrojone w słupki) lub krakersami.

Liczba porcji: ok. 300 ml (na mecz piłki nożnej z dogrywką)

Pasta z pieczonego kurczaka - składniki
  • 1 pieczona pierś kurczaka
  • 1 marynowana papryka (bez pestek)
  • 200 gram serka do kanapek
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki przyprawy curry

Kurczaka podzielić na kawałki i przetrzeć w miarę możliwości blenderem z jedną łyżką serka. Dodać paprykę oraz przyprawy i przecierać dalej, aż uzyska się jednolitą masę. Dodać resztę serka i krótko przetrzeć, tylko do połączenia składników. Przełożyć do miseczki i schłodzić w lodówce co najmniej 15 minut.

Pasta z pieczonego kurczaka

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *