Domowa pasta do kanapek, warzyw, krakersów, chipsów, frytek, tostów, na śniadanie, na kolację, do grilla itd.. Dość ostra ze względu na ilość czosnku i papryki, a specyficzny zapach koperku trzeba po prostu lubić 🙂

Liczba porcji: około 300 ml

Pasta koperkowa - składniki
  • 200 gram serka do kanapek
  • 1 pęczek koperku
  • 2 płaskie łyżki gęstego jogurtu
  • 1 średni ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli

Koperek umyć, grubo posiekać i przełożyć do wysokiego naczynia, ewentualnie zostawić pół łyżeczki do dekoracji. Dodać łyżkę jogurtu i przetrzeć całość blenderem. Po chwili dodać drugą łyżkę i przecierać aż będzie jednolita masa. Czosnek obrać i pokroić. Do masy koperkowej dodać czosnek, przyprawy. Serek dodawać partiami ucierając masę blenderem. Gotową pastę przełożyć do miseczki, ewentualnie udekorować. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem wyciągnąć na około 5 minut do odtajania.

Pasta koperkowa

marcelina


Uczta pod gołym niebem 2016

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *