Pyszne, można je dosłodzić wedle własnego gustu albo posypać kruszonką, dodać odrobinę czekolady itp. Można wykorzystać borówki (jak kto woli: jagody) lub borówki amerykańskie, choć te pierwsze są znacznie bardziej soczyste. Oryginalny przepis pochodzi stąd.

Liczba porcji: 8 jagodzianek

jagodzianki - składniki
  • 500 gram mąki
  • 1/5 szklanki wody
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 25 gram drożdży
  • 50 gram masła
  • 2 jajka
  • 50 gram cukru
  • 300 gram borówek

Drożdże rozkruszyć do szklanki, zasypać cukrem, zalać ciepłą wodą (tylko do pokrycia drożdży), wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Maślankę wymieszać z wodą w rondlu i podgrzać dosłownie przez 30 sekund. Ściągnąć z ognia i dodać masło. W misce wymieszać mąkę z cukrem. Żółtka oddzielić od białek. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, żółtka i maślankę, zarobić na gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Ciasto nie powinno się lepić do dłoni, ale powinno być lekkie. Pozostawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny, do podwojenia objętości. Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki wielkości pięści, formować kulki i spłaszczać je na placuszki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w pewnych odległościach. Pozostawić do napuszenia. Piekarnik rozgrzać do 180C. W wyrośniętych bułeczkach zrobić zagłębienia szklanką. Borówki można wymieszać z dodatkowym cukrem i wypełnić nimi dołeczki. Brzegi jagodzianek posmarować białkiem. Zapiekać w 180C przez 20-25 minut, do złotego koloru. Wyciągnąć i wystudzić na kratce lub desce. Jeść po lekkim ostygnięciu, aby nie podciekały sokiem.

jagodzianki
jagodzianki

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *