Pyszne, można je dosłodzić wedle własnego gustu albo posypać kruszonką, dodać odrobinę czekolady itp. Można wykorzystać borówki (jak kto woli: jagody) lub borówki amerykańskie, choć te pierwsze są znacznie bardziej soczyste. Oryginalny przepis pochodzi stąd.

Liczba porcji: 8 jagodzianek

jagodzianki - składniki
  • 500 gram mąki
  • 1/5 szklanki wody
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 25 gram drożdży
  • 50 gram masła
  • 2 jajka
  • 50 gram cukru
  • 300 gram borówek

Drożdże rozkruszyć do szklanki, zasypać cukrem, zalać ciepłą wodą (tylko do pokrycia drożdży), wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Maślankę wymieszać z wodą w rondlu i podgrzać dosłownie przez 30 sekund. Ściągnąć z ognia i dodać masło. W misce wymieszać mąkę z cukrem. Żółtka oddzielić od białek. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, żółtka i maślankę, zarobić na gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Ciasto nie powinno się lepić do dłoni, ale powinno być lekkie. Pozostawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny, do podwojenia objętości. Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki wielkości pięści, formować kulki i spłaszczać je na placuszki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w pewnych odległościach. Pozostawić do napuszenia. Piekarnik rozgrzać do 180C. W wyrośniętych bułeczkach zrobić zagłębienia szklanką. Borówki można wymieszać z dodatkowym cukrem i wypełnić nimi dołeczki. Brzegi jagodzianek posmarować białkiem. Zapiekać w 180C przez 20-25 minut, do złotego koloru. Wyciągnąć i wystudzić na kratce lub desce. Jeść po lekkim ostygnięciu, aby nie podciekały sokiem.

jagodzianki
jagodzianki

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *