Inny sposób na nektarynki. Deser można też nazwać “dietetycznym” z racji braku cukru i wykorzystania jogurtu naturalnego. Dodatek żelatyny powoduje, że mus nektarynkowy ładnie się ścina i deser z powodzeniem można przewieźć w torebce 🙂

Liczba porcji: 2 (w słoiczkach)

Deser z nektarynek - składniki
  • 4-5 nektarynek
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 10 małych biszkoptów
  • 1 łyżeczka żelatyny

Żelatynę zalać wodą wskazaną na opakowaniu, na tyle żeby przykrywała lekko proszek. Pozostawić na chwilę do napęcznienia. Nektarynki umyć, obrać, pozbawić pestek. Przetrzeć w blenderze krótko na jednolitą masę. Przełożyć do rondelka mus i doprowadzić do wrzenia. Podsmażać około 3 minuty co jakiś czas mieszając. Odstawić z palnika. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, jeżeli zdążyła zastygnąć. Dodać do żelatyny łyżkę musu i rozmieszać, następnie dodać jeszcze dwie i również rozmieszać. Całość dodać do musu i rozprowadzić żelatynę w całym musie. Pozostawić do ostudzenia. Gdy mus będzie lekko tężący biszkopty delikatnie rozkruszyć, pozostawiając spore kawałki, i wyłożyć nimi dno dwóch pucharków. Zalać po równo jogurtem, na wierzchu wyłożyć ostrożnie mus, aby nie zapadł się pod jogurt. Całość włożyć do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem wyciągnąć z lodówki na 2-3 minuty.

Deser z nektarynek
Deser z nektarynek
Deser z nektarynek

marcelina

 Proporcje na 2 desery w słoiczkach.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
marcelina
 
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *