Zupa z tradycyjnego przepisu “jak u Mamy”. Najlepsza z mocno ukiszonych ogórków, a więc w sezonie jesienno-zimowym, jednakże sporządzona z ogórków małosolnych też smakowała dobrze.

Liczba porcji: 2 litry zupy

Zupa ogórkowa - składniki
  • 4 ziemniaki
  • kawałek selera
  • 4 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 3 małe cebule
  • 1 por
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 słoik ogórków kiszonych

Marchewki i pietruszki obrać i pokroić w plastry. Pora umyć i pokroić w mniejsze kawałki. selera obrać i pokroić w kostkę. Cebule obłupać z wierzchniej warstwy i odciąć dół. Wrzucić warzywa do dużego garnka, zalać około 2 litrami wody i zagotować. Gotować na małym ogniu. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy. Ogórki zetrzeć na grubej tarce. Gdy ziemniaki będą ugotowane wyłowić z zupy cebule, dodać kostkę rosołową. Na koniec dodać starte ogórki. Jeżeli są to mocno kiszone ogórki można dodać również wodę spod ogórków. Podgrzać, ale nie doprowadzić do wrzenia. Podawać na ciepło, a przechowywać w lodówce.

Zupa ogórkowa

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *