Szybka tarta z masą z serka mascarpone i udekorowana owocami. W moi przypadku są to porzeczki, ale mogą to być również borówki, maliny, truskawki czy brzoskwinie.

Liczba porcji: blaszka o średnicy ok. 23cm

Tarta z porzeczkami - składniki
  • 200 gram mąki
  • 130 gram cukru

Herbatniki rozkruszyć na mąkę lub drobne kawałki. W rondlu rozpuścić białą czekoladę, można dodać 1 łyżkę mleka przed podgrzaniem. Do rozpuszczonej czekolady dodać masło. Wymieszać z herbatnikami. Formę wyłożyć papierem dopieczenia, wyłożyć masę na formę i wykleić nią całe dno. Pozostawić do ostygnięcia. Jeżeli masa jest bardzo sypka (zależy od rodzaju użytych herbatników) można pokryć powierzchnię plasterkami masła i zapiec w piekarniku rozgrzewającym się do 150°C – wystarczy 5 minut. Całość schłodzić w lodówce przez około godzinę.

Śmietanką 30% ubić na sztywno, pod koniec dodać łyżkę cukru pudru. W osobnej misce rozetrzeć serek mascarpone łyżką. Partiami dodawać ubitą śmietankę. Masę wyłożyć na schłodzony spód. Owoce umyć i odcedzić, wyłożyć na wierzch. Ponownie schłodzić w lodówce i podawać również schłodzone.

Tarta z porzeczkami 3
Tarta z porzeczkami 2
Tarta z porzeczkami

marcelina

2 Replies to “Tarta z porzeczkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *