Prosta tarta z kalafiorem z dodatkiem kurczaka. Dość szybki sposób na wykorzystanie kalafiora zalegającego w koszyku z warzywami :).

Liczba porcji: okrągła forma o średnicy 26cm

Tarta z kalafiorem - składniki
  • 400 gram mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 100 gram masła
  • 5 łyżek śmietany
  • 1/2 szklanki mleka
  • 50 gram mozzarelli
  • 1 kalafior
  • 300 gram piersi kurczaka
  • dowolne, ostre przyprawy
  • sól

W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Kalafiora podzielić na różyczki, włożyć do wrzącej wody i obgotować około 10 minut. Gdy kalafior będzie al dente odcedzić go i odłożyć.

Na patelni rozgrzać olej, Kurczaka pokroić w kostkę, obtoczyć w ostrych przyprawach  i włożyć na rozgrzaną patelnię. Smażyć pod przykryciem, co jakiś czas mieszając przez 15-20 minut. 

Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Mąkę wyłożyć na stolnicę, dodać masło i posiekać. Dodać 1 jajko, 1 żółtko i  2 łyżki śmietany. Całość zarobić na jednolite ciasto. Formę do tarty wyłożyć ciastem równomiernie razem z bokami. Nakłuć widelcem i zapiekać w 180C przez 15 minut.

Ser pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce. Mleko, pozostałą śmietanę, 2 jajka i białko wymieszać na sos. Odrobinę posolić.

Na zapieczony spód wyłożyć kalafior i kurczaka. posypać z wierzchu serem i całość zalać równomiernie sosem. Zapiekać całość przez około 30 minut.  Podawać na ciepło z plastrami pomidora.

Tarta z kalafiorem

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *