Moja ulubiona postać omletu, a w dodatku stanowi szybkie danie obiadowe, szczególnie gdy nie ma zbyt wiele w lodówce. Na śniadanie taka porcja może być zbyt sycąca.

Liczba porcji: 1, ale ogromna

Omlet biszkoptowy - składniki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 1/2 łyżki masła

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. W misce wymieszać żółtka z mlekiem, dodać mąkę i cukier. Do jednolitej masy dodać ostrożnie pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Patelnię z masłem mocno rozgrzać na małym ogniu, na wysokości około 10 centymetrów od patelni powietrze powinno być gorące. Wylać masę biszkoptową i smażyć na małym ogniu. Biszkopt jest gotowy, gdy zetnie się górna warstwa. Można na ostatnie chwile podpiekania przykryć patelnię pokrywką, aby wytworzyć wyższą temperaturę i przyspieszyć ścinanie, ale należy bardzo uważać czy omlet się nie przypala. Gotowy omlet ściągnąć z patelni i podawać natychmiast na płasko z dodatkami ułożonymi na wierzchu lub złożony na pół z dodatkami w środku.

Omlet biszkoptowy
Omlet biszkoptowy

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *