Klasyczne muffinki, o których pisałam już tutaj, z owocowymi dodatkami. Lekkiej kwasowości dodają porzeczki, a melon wzmaga słodycz. W ogólności zapieczony melon bardzo pozytywnie mnie zaskoczył swoją konsystencją i smakiem, nie mogliśmy się powstrzymać od zjedzenia kilku muffinek jeszcze przed wystudzeniem.

Liczba porcji: 15

Muffinki z melonem - składniki
  • 80 gram porzeczek
  • 1/3 melona
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka

Porzeczki oderwać od gałązek, umyć. Melona pokroić w plastry, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, oczywiście pestki ominąć. 

Piekarnik nagrzać do 180C.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Osobno w misce wymieszać trzepaczką jajko, mleko i olej. Następnie dodać suche składniki i wymieszać na jednolitą masę, ale tylko do wymieszania się składników. Dodać owoce i wymieszać bardzo delikatnie.

Przygotować foremki, wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać łyżką tak, aby jego objętość nie przekraczała 3/4 wysokości, może być mniej. Foremki ułożyć na kratce i zapiekać w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut, na złoty kolor.

Następnie wyciągnąć papilotki z foremek i pozostawić do ostygnięcia na kratce lub drewnianej desce. 

Muffinki z melonem
Muffinki z melonem
Muffinki z melonem

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *