Niezwykle wilgotne i mocno czekoladowe, to dwie najważniejsze cechy tego ciasta. A w dodatku jest obłędnie smaczne. Cukinia nie jest w ogóle wyczuwalna, jedynie nadaje ciastu odpowiedniej konsystencji. Wzorowałam się na przepisie ze strony Moje wypieki.

Liczba porcji: blaszka 20cm x 25cm

Ciasto czekoladowe z cukinią - składniki
  • 100 gram masła
  • 1/2 szklanki oleju
  • 180 gram jogurtu naturalnego
  • 300 gram mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 3 cukinie
  • 60 gram kakao
  • 60 gram gorzkiej czekolady

Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Cukinię obrać, wydrążyć pestki i zetrzeć pozostałą część na tarce o grubych oczkach. Czekoladę posiekać na kawałki. Piekarnik rozgrzać do 160C.

Masło ubić mikserem do białości, dodać olej ciągle miksując. Następnie dodawać partiami cukier i ubijać. Dodać pojedynczo jajka i zmiksować. Ciągle ubijając dodawać naprzemiennie jogurt i mąkę. Na koniec wmiksować kakao. Do masy dodać czekoladę oraz cukinię i wymieszać masę łopatką ręcznie.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160°C około godzinę, do suchego patyczka. Lekko ostudzić i można podawać.

Ciasto czekoladowe z cukinią
Ciasto czekoladowe z cukinią

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *