Groszek ptysiowy to jak sama nazwa wskazuje ciasto parzone (jak na ptysie) w formie groszku. Nie wymaga zbyt wiele pracy, a jest efektowny i doskonale się komponuje z zupą przecieraną, a nawet zdarzyło mi się, na którymś weselu, jeść go z rosołem 🙂

Liczba porcji: 2-3 porcje do zupy

Groszek ptysiowy - składniki
  • 1 jajko
  • 25 gram masła
  • 1/5 szklanki mąki (28 gram)
  • 1/5 szklanki wody

Piekarnik nagrzać na najwyższą temperatur, co najmniej 220°C. Masło z wodą włożyć do rondelka i zagotować Do wrzącej wody dodać mąkę, zdjąć rondel z ognia i wymieszać. W czasie mieszania ciasto stanie się jedną kulą i będzie odchodziło od ścianek. Odrobinę je wystudzić, np. poprzez ciągłe mieszanie lub odstawić je na bok.  Do przestudzonego dodać jajko i wymieszać, aż stanie się jednolitą masą.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto ptysiowe przełożyć do woreczka foliowego, zawiązać, odciąć mały narożnik i na papierze wykładać małe kulki, robiąc nieduże odstępy. Im mniejsze kulki tym bardziej chrupki groszek. Blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut. Następnie uchylić drzwiczki na 5 sekund, zamknąć i dopiec 5-10 minut – do złotego koloru. Gotowy groszek chwilę przestudzić i włożyć do miski.

Groszek ptysiowy
Groszek ptysiowy

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *